Erik Desimpelaere

Triotique

Flute, Oboe/Voice & Piano


Erik Desimpelaere


Erik Desimpelaere (°Harelbeke, 28-06-1990) is een Belgische componist, pianist en dirigent.


Opleiding

Erik Desimpelaere behaalde een Masterdiploma Piano aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Piet Kuijken en een Masterdiploma Compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc Van Hove. Op dit moment studeert hij Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ed Spanjaard en Lucas Vis.


Componist

Erik Desimpelaere componeert muziek voor diverse bezettingen: van symfonisch orkest, muziektheater, harmonieorkest tot kamermuziek en solo repertoire.  Het fundament van zijn composities ligt bij één van basisprincipes van de Westerse muziek: Het samenspel van twee horizontale lijnen en de verticale resultante daarvan.  Door dit basisprincipe te combineren met een gericht gebruik van de verworvenheden uit de 20ste eeuw en een interesse voor cross-over met jazz- en popmuziek, zoekt hij naar een eigen 21ste-eeuwse taal.  Erik werkte als componist reeds samen met verschillende ensembles en artiesten, onder andere het Kamerorkest Brugge, de Koninklijke muziekkapellen van de Gidsen en de Marine, Kugoni trio, Astria trio, Belgian Brass, Eburon quintet, Arco Baleno en David Desimpelaere. Daarnaast is hij ook actief als arrangeur bij diverse ensembles.


Pianist

Erik Desimpelaere heeft als pianist een vast duo met zijn broer David Desimpelaere, contrabassist.  Ze brengen een mix van origineel contrabasrepertoire en transcripties.  In 2013 brachten ze de CD ‘Reflections on a song’ (Phaedra Classics) uit met Belgisch repertoire voor contrabas en piano.  In maart 2018 staat de release gepland van hun tweede CD 'Smile' (Dynamic Records). Erik is tevens actief bij het Chiarina piano trio en treedt regelmatig op met diverse kamermuziekensembles.


Dirigent

Erik Desimpelaere is dirigent van het Kortrijks Symfonisch Orkest en chef-dirigent van het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke. Hij was enkele malen te gast bij de Dutch National Opera Academy als assistent:   Dit bij de producties ‘The Mother of the Black-Winged Dreams’ (Hanna Kulenty), ‘Cendrillon’ (Jules Massenet) en ‘Hänsel und Gretel' (Engelbert Humperdinck) en 'The rape of Lucretia' (Benjamin Britten).  Hij dirigeerde in 2016 de wereldpremière van ‘Over’ (Rick Van Veldhuizen) op het Opera Forward Festival in de Nationale Opera te Amsterdam.  Hij is tevens curator van de International Composition Competition Harelbeke (ICCH), een wedstrijd die componisten van over de hele wereld aanspoort de muzikale taal van de 21steeeuw te integreren voor het medium harmonieorkest.

                                                                               

Copyright Triotique, juni 2019