Frauke

Triotique

Flute, Oboe/Voice & Piano

Frauke Elsen (°1988) is een muzikale duizendpoot. Toen ze 6 jaar was speelde ze een blokfluitsolo op een concert van JMA Pro Musica (Tielt); haar ouders vielen bijna van hun stoel want ze had hun niets verteld.

Op haar 10e riep ze uit: ‘Music is my life!’. Aan de SAMW Tielt volgde ze zowat alles wat er te volgen viel: hobo, piano, altviool, zang, specialisatie notenleer, muziekgeschiedenis, … Haar liefde voor de hobo was het grootst, wat ze ook kon uiten bij vele harmonieorkesten en het symfonieorkest JeMOO. De vreugde was enorm toen ze na het beëindigen van haar humaniora haar tijd voor 100% aan muziek kon wijden. Ze ging studeren aan het IMEP (Namen) bij Eric Speller en volgde masterclasses bij de grootste internationale namen uit de hobowereld, zoals Stefan Schilli, François Leleux, Ingo Goritzki, Washington Barella, Emanuel Abbühl, Christian Wetzel, Jean-Louis Capezzali …


Ze won prijzen op gerenommeerde wedstrijden als de Vlamo solistenwedstrijd (2003), Dexia Classics (2006), Lions International Musical Competition (2011) en New Tenuto (2012). In 2011 behaalde ze haar masterdiploma met grootste onderscheiding, en daarna studeerde ze verder aan Codarts (Rotterdam) bij Aisling Casey en Maarten Dekkers. Ze ging op tournee met het EUYO olv Vladimir Ashkenazy. Van 2015 tot 2018 werd ze geselecteerd voor de prestigieuze Lucerne Academy (opgericht door Pierre Boulez en gespecialiseerd in hedendaagse muziek).


Frauke speelde talrijke soloconcerten met orkest: Mozart, Vaughan-Williams, Ferrer Ferran, Lebrun, en ze hercreëerde na meer dan 100 jaar het vergeten concerto van de Franse burggravin Clémence de Grandval. Ze is regelmatig te gast bij professionele symfonieorkesten in ons land en in het buitenland, onder andere als solohoboïste bij het Nationaal Orkest van België en ter begeleiding van de Koningin Elisabethwedstrijd met het Orchestre de Chambre de Wallonie. Via dit orkestwerk speelde ze al samen met Anne-Sophie Mutter, Isabelle Faust, Patricia Kopatchinskaja, Pablo Heras-Cassado, Alan Gilbert, Matthias Pintscher... in zalen als de Elbphilharmonie (Hamburg), de Philharmonie van Keulen, de Philharmonie van Luxemburg, het KKL in Lucerne, het Concertgebouw van Amsterdam... 

Frauke specialiseerde zich ook in historische instrumenten. In juni 2019 behaalde ze haar Masterdiploma barokhobo aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Marcel Ponseele. Als barokhoboïste speelt ze regelmatig samen met BachPlus, Il Gardellino en Organum Alden Biesen.


Naast haar carrière als hoboïste is Frauke ook actief als zangeres. Ze behaalde haar Masterdiploma in klassieke zang aan het Lemmensinstituut (Leuven) in juni 2018, in de klas van Catherine Vandevelde. Haar afstudeerprojecten (B. Bartoks Hertog Blauwbaards Burcht (Judit), R. Wagners Wesendoncklieder en S. Gubaidulina’s Galgenlieder) werden bekroond met grootste onderscheiding en gelauwerd door de jury. 

Frauke werd reeds meermaals uitgenodigd om solo te zingen met orkest: in werken van Wagner en Gomes, de Mattheuspassie van Bach, het Paulusoratorium van Mendelssohn, het Requiem van Mozart, de 9e symfonie van Beethoven en de Messiah van Haendel. Ze zingt regelmatig bij BachPlus en is lid van het vocaal octet Ottovocale. Ze volgde masterclasses bij onder andere Maarten Koningsberger, Henriette Witteveen, Rosemary Joshuo en Audrey Hyland. 

Copyright Triotique, juni 2019