Benjamien Lycke

Triotique

Flute, Oboe/Voice & Piano

Drie Reeën


Het hoofdthema van deze compositie bestaat uit drie re's, analoog aan het thema 3D - vandaar ook de titel. De componist, die voor Triotique graag een ritmisch stuk wilde schrijven, koos voor de maatsoort 9/8 onderverdeeld in 3/8 en 3/4. Het stuk start met een wilde achtervolging die naar het midden toe wat stil valt om dan weer in volle actie verder te gaan. Waan u middenin een actiefilm en verzin uw eigen verhaal bij de muziek.
Benjamien Lycke


Een voorkeur voor het operagenre, grote koorwerken en experimentele, discipline-overschrijdende projecten karakteriseert Benjamien Lycke, die naast hedendaags klassieke muziek ook soundtracks voor (kort)films en games componeert.

Tijdens zijn opleiding Compositie bij Lucien Posman aan het Hogeschool Gent Conservatorium dirigeerde Benjamien Lycke verschillende zelfgeschreven muziektheaterproducties in Capitole Gent en zag hij zijn cantate Ex Nihilo (voor koperensemble, piano, percussie en 150 koorleden) in zowel Brugge als Antwerpen uitgevoerd. Zijn master compositie behaalde hij in 2013 met het libretto, de compositie, de productie en de regie van de opera ACUBENS (later integraal uitgezonden op OP12, het voormalige cultuurkanaal van de VRT). Na zijn lerarenopleiding volgde Benjamien Lycke het postgraduaat Composing for Screen bij Joseph Horovitz aan het Royal College of Music London.

Ondertussen componeerde hij het multimediale oorlogsrequiem MONU (voor orgel, groot koor, solisten, strijkorkest, trombone en percussie, uitgevoerd in het Concertgebouw Brugge), The Avian Eye (een liedcyclus in opdracht van The National Gallery London) en de op Dostojewski gebaseerde operascène Stream of consciousness, sea of blood (in een regie van Bill Bankes-Jones, gedirigeerd door Lionel Fried, uitgevoerd in het Britten Theatre London). Als voorstander van het toegankelijker maken van hedendaags klassieke muziek, arrangeerde hij in opdracht van Klara en Brugge Plus de gamemuziek van Assassins Creed IV: Black Flag en Syndicate (voor een live performance in het Concertgebouw Brugge) en de muziek van de familievoorstelling Ontdek me. Alies. (uitgevoerd door het Symfonieorkest Vlaanderen in zowel het Concertgebouw Brugge als deSingel Antwerpen). Voor de soundtrack van de kortfilm Without A Word ontving Benjamien Lycke de prijs voor beste muziek op het Santiago International Fashion Film Festival. Eind 2016 ging aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg zijn opera CYCLOPS in première.

Verder componeerde hij de muziek voor de operas/oratori The Avian Eye (National Gallery London) en Ontdek me! Alies (Symfonie Orkest Vlaanderen) en de soundtrack bij de dansvoorstellingen Tinkling I(detheatermaker) en Snap XL (fabuleus). Hij componeerde ook kamermuziek voor o.a. het Kugoni Trio, The Chamber Players Kortrijk, Headliner, Mithra van Eenhooge en is Medestichter van het kunstenaarscollectief SYNART.

Website:  http://benjamien.beCopyright Triotique, juni 2019