Koen Quintyn

Triotique Fluit, Hobo & Piano

 

Winaloto

 

Voor dit stuk baseerde Koen Quintyn zich voornamelijk op de door Tommy Cash geregisseerde videoclip van het nummer Winaloto. Hierin spelen (meer dan 3) vrouwen een prominente hoofdrol. Op dezelfde manier als waarop Cash zijn vrouwen regisseert, redigeert Quintyn zijn noten. Deze noten, die hij ziet als ruwe data en zo ook durft te gebruiken, kopiëren en misbruiken in verschillende composities of genres, resulteren voor dit werk in een quasi minimalistisch betoog. Winaloto verwijst sterk naar elektronische muziek, hoewel het zuiver akoestisch uitgevoerd wordt. Het is een ode aan schoonheid in oppervlakkigheid, en oppervlakkigheid in schoonheid.

 

 

 

Koen Quintyn

 

Koen Quintyn studeerde piano aan de muziekacademie te Tielt en het Instituut voor Muziek en Dans (MUDA) in Gent.

Nadien begon hij zijn opleiding compositie aan het Gentse Conservatorium bij Frank Nuyts. Hij mocht voor zijn werk –zowel als pianist als componist- al verschillende prijzen in ontvangst nemen (IVME compositiewedstrijd 2de prijs, Dexia-classics 2de prijs ensemble, Vlamo 1ste prijs solist) en zijn werk werd reeds gespeeld door ensembles/uitvoerders als Spectra ensemble, Lunapark, BL!NDMAN [strings], Pulsar Ensemble, Percussietrio Pulse, Lysesco, Headliner, Ursa ensemble, Gabi Sultana, in zalen als De Bijloke, Bozar, Miry, Gentse Opera, ...

 

Voor de periode 2013-2015 is hij Artist in Residence van Trefpunt vzw, de organisator die het leeuwendeel van de Gentse Feesten voor zich neemt.

Het eerste jaar van deze residentie richte hij met voormalig Artist in Residence Antoine Guenet de band 'Fluxx' op (bestaande uit Antoine Guenet, Stijn Cools, Pierre Motet en zichzelf), die voor de gelegenheid vervolledigd werd met Bl!ndman [strings].)

Voor de Gentse Winterfeesten '13 werkte hij samen met de band Dez Mona, Isbells & Pulsar Ensemble. Met zijn eigen project 'Stracciatella' zoekt hij electronische horizonten op, daarnaast vervolledigt hij als synth-wizzard groepen/bands als St. Grandson, Tessa Dixson, Children of the Palace, Uma Chine, MMZL en werkt hij geregeld mee aan dansvoorstellingen (MEIS, Moira, ...)

 

 

Ook zoekt hij ook met zijn muziekcollectief Headliner, opgericht door Jonathan Bonny, Mirek Coutigny en zichzelf in 2011, frisse horizonten op; zij speelden de voorbije jaren onder meer op Ciné Privé, Gentsche Festspiele, in de Bijloke, Kaskcinema, Gentse Opera, ...

Met Headliner trachten ze zoveel mogelijk eigen nieuw werk te creëeren, alsook werk van anderen wordt niet geschuwd, getuige het aantal creatie's ze reeds brachten (Benjamien Lycke, Ruben De Gheselle, ...) Ieder jaar organiseren zij in De Bijloke het hedendaags muziekfestival 'Voorwaarts Maart/En Avant Mars'.

 

 

Copyright Triotique, oktober 2018